1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>


Mikor érdemes a gyepet trágyázni?

Hogy ha szép pázsitot szeretnénk nyárra a tápanyagokat itt is érdemes pótolni, Ismerjük meg a gyep trágyázás menetét és pontos idejét.

Bővebben »



A talajművelés fortélyai

 

A talajművelési módszerek célja, hogy a talaj állapotát, szerkezetét a növények számára leginkább kedvezően tartsuk.

Bővebben »



Virághagymák ültetése

Fagyokig tartó őszi időszak a legalkalmasabb a tavasszal nyíló hagymás virágok ültetésére. A tavaszi hagymások virágzásához hideghatásra van szükség, amit a tél folyamán kap meg a virághagyma.

Bővebben »



Tavaszi munkák a kertben

Hóolvadás után az első dolgunk a kert takarítása, vagyis az őszi utolsó lombseprés óta összegyűlt levelek összegereblyézése, a letört ágak, elszáradt lombozat és egyéb hulladékok összeszedése. A letéliesített, letakart növények kiszabadítása.

Bővebben »



Paradicsom palántázása kiskertben

Hogyan kezdjünk neki? Palántázásnál mindig kicsit előre gondolkodjunk, hogy legyen mibe beleültetni a kis palántákat.

Bővebben »



A gyep ápolása

Hogyan hozzunk létre szép egyenletes sávokat a pázsitunkon? Hogyan szellőztessük a gyepet, vagy melyek az egész éves ápolás aranyszabályai?

Bővebben »



Növénytársítás

Tudta, hogy a megfelelő növénytársítás növelheti a terméshozamot? Ugyanez fordítva is igaz: csökkenés is előfordulhat, ha olyan növényeket ültetünk egymás mellé, amelyek nem kedvelik egymást.

Bővebben »



Lehet-e kertészkedni homoktalajon?

Homoktalaj sok kerti növény termesztésének kedvez. Előnye, hogy tavasszal gyorsan felmelegszik, könnyen megművelhető, nedvesen jól járható – sok levegőt tartalmazván – a gyökerek erőteljesen növekednek benne.

Bővebben »

  • Mikor érdemes a gyepet trágyázni?

    Mikor érdemes a gyepet trágyázni?

  • A talajművelés fortélyai

    A talajművelés fortélyai

  • Virághagymák ültetése

    Virághagymák ültetése

  • Tavaszi munkák a kertben

    Tavaszi munkák a kertben

  • Paradicsom palántázása kiskertben

    Paradicsom palántázása kiskertben

  • A gyep ápolása

    A gyep ápolása

  • Növénytársítás

    Növénytársítás

  • Lehet-e kertészkedni homoktalajon?

    Lehet-e kertészkedni homoktalajon?

Previous
Next

Paprika

( Capsicum annum L. )

A paprika szinte a legfontosabb zöldségfélénk. Az iránta megnyilvánuló igény és a nemesítői munka eredményeként sokféle alakú, színű fajta alakult. A paprika C- vitamintartalma kiemelkedően magas, 150-200 mg/100g, ezenkívül magas a P-, B1-, B2- vitamin tartalma is. A csípősséget okozó kapszaicin bizonyos mértékig kedvező hatású. Szabadföldön nem mindenütt termelhető meg, mivel jó minőségű, ízletes termést csak kedvező körülmények között ad.

Hőigénye:

Csírázási optimum: 25 Celsius
Csírázási minimum: 18 Celsius
Termesztés során optimum: 25 Celsius

10 Celsius alatt nem fejlődik, 35 Celsius felett nem köt termést.

Jó szerkezetű, középkötött, tápanyagban gazdag talajt kedvel. Házikertben szerves trágyázott területre vessük. Öntözést feltétlenül igényel, de inkább ritkán, nagy vízadagokkal, a teljes gyökérzónát átnedvesítve.

Egy gramm vetőmagban 150-200 szem mag van, amiből kb. 100 db kiültethető palánta nevelhető. 100 m2 terület beültetéséhez 500-1000 db palánta szükséges, ami 5-10 g magból nevelhető.

Vetés, palántázás, tenyészterület:

  1. Fűtetlen fólia alatti termesztés – vetésidő január vége-február eleje, palántázás április elején 6-8 tő/m2. Termésérés kezdete május vége.
  2. Szabadföldi termesztés – vetésidő március vége, palántázás május közepén, 50-60 x 20 cm-re. Termésérés kezdete július második fele.

A paprika betegségei: vírusos, baktériumos betegségek, verticiliumos ill. fuzariumos hervadás, szklerotiniás rothadás.
A paprika kártevői: levéltetvek (vírusterjesztők is ), takácsatka, üvegházi molytetű, fonálféreg, vetési bagolylepke, gyapottok molylepke.


A paprika fajtái:

  • Viharsarok F1 (hibrid) –erős növekedésű, csüngő állású, folytonnövő típus. Bogyója halvány zöld ( majdnem fehér ), íze közepesen csípős. Hossza átlag 15-16 cm, vállszélesség 6-7 cm, húsvastagság 5-7 mm. Elsősorban fűtött vagy fűtetlen fólia alatti hajtatásra való.

Zöldhúsú fajták:

  • Szentesi piacos, - folytonnövő típusú, enyhén csípős fajta. Bogyója háromszög alakú, csüngő állású, 13-15 cm hosszú, 5-6 cm széles. Húsvastagság 5-6 mm. Hajtatásra és szabadföldi termesztésre egyaránt alkalmas. Tenyészideje középhosszú.

  • Szentesi kosszarvú – folytonnövő típusú, erős növekedésű fajta. Bogyója sárgászöld, édes, csüngő állású, 16-17 cm hosszú, 4-4,5 cm széles. Húsvastagsága 3-4 mm. Hajtatásra és szabadföldi termesztésre egyaránt alkalmas.

  • Rekord – folytonnövő típusú. Bogyója hegyes, erős csüngő állású. Hossza 13-14 cm, vállszélesség 3-4 cm, húsvastagság 3-4 mm. Hajtatásra és szabadföldi termesztésre egyaránt alkalmas.

  • /ÚJ/ Corbaci -  Pfefferoni típusó, hegyes, 15 hosszú, édes húsú


Fehérhúsú fajták:

  • Primus ( Új fajta ) folytonnövő, erős növekedésű fajta. Bogyója felálló, háromszög keresztmetszetű, 11-13 cm hosszú, 6-7 cm széles. Húsa ízletes, édes 6-7 mm vastag. Lombja egységesen sötétzöld. A Fehérözön után kezd el teremni, majd a vegetáció végéig folyamatosan hozza termését. Tápanyag hiányában bogyói elaprósodhatnak. Javasolt tenyészterület: 60x20 cm. Házikerti, szabadföldi termesztésre való.

  • Szintetikus Cecei – folytonnövő, közepes növekedésű fajta. Bogyói édesek, csüngő állásúak. Hosszúsága 12-14 cm, vállszélesség 6-7 cm. Húsa ízletes, édes 6-7 mm vastag. Dohánymozaik és uborkamozaik vírussal szemben ellenálló. Elsősorban szabadföldi termesztésre alkalmas.

  • Fehérözön – determinált növekedésű, korai érésű fajta. Bogyója fehér, tölteni való alakú, felálló. Hosszúsága 11-13 cm, vállszélesség 6-7 cm, húsa 6-7 mm vastag, édes. Dohánymozaik vírussal szemben ellenálló. Elsősorban szabadföldi fajta.

  • Tápió (Albaregia típusú) – folytonnövő típusú fajta. Bogyója felálló, nagy tompa ill. begyűrt végű édes húsú  Felülete enyhén bordás. Tömege 90-100 gramm. Nem antociánosodik. Szabadföldi termesztésre való.

  • Csilla, Bella – folytonnövő, de gyenge növekedésű, alacsony növésű fajta. Bogyója felálló, sima felületű, enyhén csípős. 7-8 cm hosszúsághoz képest szélesvállú, 5-6 cm. Szabadföldi fajta, viszonylag korai érésű és viszonylag szárazságtűrő.

  • Almapaprika – folytonnövő, erős növekedésű fajta. Bogyója lapított gömb, 5-7 cm széles, vastag húsú csípős fajta. Termése friss fogyasztásra is, de elsősorban savanyításra való.

  • Evita – édes alma típus. Az almapaprikához hasonló, de húsa vastagabb, csípősség mentes, és rendelkezik a dohánymozaik vírus elleni rezisztenciával. Termése friss fogyasztásra és konzerválásra való.
  • Csüngözön -  determinált, csüngő, fehér vastaghúsú.

Pritamin fajták

  • Paradicsom alakú zöld Szentesi – erős növekedésű, folytonnövő típusú fajta. Bogyója nagy, 8-10 cm széles, húsa 6-8 mm vastag. Középzöldből érik pirosra. Friss fogyasztásra és feldolgozásra való.

  • Kocsolai – folytonnövő, erős növekedésű fajta. Bogyója csüngő háromszög keresztmetszetű, hosszú hegyes végű. Hossza 15-16 cm, vállszélesség 5-6 cm, húsa édes, 5-6 mm vastag. Kocsánya jellegzetesen hosszú. Fogyasztási érettségét akkor éri el, amikor középzöldből sötétpirosra érik. Ősszel a fagyok előtt leszedett bogyók sokáig tárolhatók. Friss fogyasztásra és feldolgozásra való.

  • Karmen – erős növekedésű, folytonnövő fajta. Bogyója csüngő, hosszúkás, lekerekített végű. Hosszúsága 12-13 cm, vállszélesség 6-7 cm, húsvastagság 5-6 mm. Édes húsú. Elsősorban feldolgozásra ( marinált paprika, pritamin, stb. ) való, de friss fogyasztásra is kiváló fajta.

Termékeink