1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>


A gyep ápolása

Hogyan hozzunk létre szép egyenletes sávokat a pázsitunkon? Hogyan szellőztessük a gyepet, vagy melyek az egész éves ápolás aranyszabályai?

Bővebben »Paradicsom palántázása kiskertben

Hogyan kezdjünk neki? Palántázásnál mindig kicsit előre gondolkodjunk, hogy legyen mibe beleültetni a kis palántákat.

Bővebben »Mikor érdemes a gyepet trágyázni?

Hogy ha szép pázsitot szeretnénk nyárra a tápanyagokat itt is érdemes pótolni, Ismerjük meg a gyep trágyázás menetét és pontos idejét.

Bővebben »Lehet-e kertészkedni homoktalajon?

Homoktalaj sok kerti növény termesztésének kedvez. Előnye, hogy tavasszal gyorsan felmelegszik, könnyen megművelhető, nedvesen jól járható – sok levegőt tartalmazván – a gyökerek erőteljesen növekednek benne.

Bővebben »Virághagymák ültetése

Fagyokig tartó őszi időszak a legalkalmasabb a tavasszal nyíló hagymás virágok ültetésére. A tavaszi hagymások virágzásához hideghatásra van szükség, amit a tél folyamán kap meg a virághagyma.

Bővebben »A talajművelés fortélyai

 

A talajművelési módszerek célja, hogy a talaj állapotát, szerkezetét a növények számára leginkább kedvezően tartsuk.

Bővebben »Tavaszi munkák a kertben

Hóolvadás után az első dolgunk a kert takarítása, vagyis az őszi utolsó lombseprés óta összegyűlt levelek összegereblyézése, a letört ágak, elszáradt lombozat és egyéb hulladékok összeszedése. A letéliesített, letakart növények kiszabadítása.

Bővebben »Növénytársítás

Tudta, hogy a megfelelő növénytársítás növelheti a terméshozamot? Ugyanez fordítva is igaz: csökkenés is előfordulhat, ha olyan növényeket ültetünk egymás mellé, amelyek nem kedvelik egymást.

Bővebben »

 • A gyep ápolása

  A gyep ápolása

 • Paradicsom palántázása kiskertben

  Paradicsom palántázása kiskertben

 • Mikor érdemes a gyepet trágyázni?

  Mikor érdemes a gyepet trágyázni?

 • Lehet-e kertészkedni homoktalajon?

  Lehet-e kertészkedni homoktalajon?

 • Virághagymák ültetése

  Virághagymák ültetése

 • A talajművelés fortélyai

  A talajművelés fortélyai

 • Tavaszi munkák a kertben

  Tavaszi munkák a kertben

 • Növénytársítás

  Növénytársítás

Previous
Next

Uborka

( Cucumis sativus L. )

Savanyúságként és nyersen salátaként a legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldségféle. Vitamintartalma közepes, de étrendileg sok hasznos anyagot tartalmaz. A termés alakja, mérete alapján három fő típusa van. A konzervuborka, más néven fürtös vagy csemegeuborka alkalmas 3-12 cm hosszméretben szedve savanyúság készítésére. A 10-12 cm-nél hosszabbra nőtt termések használhatók kovászolásra.

A félhosszú 16-20 cm hosszúra növő típus nyers fogyasztásra alkalmas salátauborka. Jellemző rá, hogy magháza a húsos termésfalhoz képest kisebb, mint a konzervuborkánál.

A 25-40 cm-re megnövő kígyóuborka szintén nyers fogyasztásra, salátának való. Magháza kicsi, héja vékony.

Hőigénye:

Csírázási optimum: 20-25 Celsius
Csírázási minimum: 12 Celsius
Termesztés során optimum: 25 Celsius

Tápanyag- és vízigényes. Gyökérzete nem hatol mélyre, ezért rendszeres öntözést igényel. A fény iránt közepesen igényes, ezért télen is hajtatható. Egy gramm vetőmagban 30-40 szem van, ami 3-4 m2 terület bevetésére elegendő. Vetési mélység 2-4 cm.

Vetés, tenyészterület, palántázás:

Házikertben, szabadföldre legkorábban április 20.-a körül vessük a saláta és konzervuborka fajtákat. A téli eltevésre szánt csemegeuborka termesztésénél nem szempont a koraiság és nem szükséges a korai vetéssel járó időjárási kockázat vállalása, ezért a csemegeuborkát (konzervuborkát) inkább május 10-20. között vessük. Ettől az időtől folyamatosan vethető az uborka legkésőbb július 15-ig, 100 cm sortávolságra, folyóméterenként 10-12 maggal. Vethetjük 8-10 cm-re a magokat, de jobb a fészkes vetés 20-30 cm-enként, 3-4 maggal. Kelés után ritkítás, folyóméterenként 3-5 tövet hagyjunk meg.

A szabadföldi uborka nevelhető támrendszeren is. Oszlopok közé kifeszített zsinórokra futtatják a 25-45 cm-re vetett ill. ültetett növényeket, amelyeket metszeni, alakítani kell.

A támrendszeres uborkatermesztés előnyei: A növények több fényt kapnak és levegős körülmények között egész-ségesebben fejlődnek. A növényvédelmi munka, termésszedés könnyebben elvégezhető. Nincs taposási kár.

Palántanevelés:

A hajtatás során palántázással gyorsítjuk a terméshozást, de szabadföldre is ültethetünk előnevelt 3-4 hetes palántákat. Munkaigényesebb, de bizonyos előnyökkel jár. A drága hibridmagból kevesebb kell. Pontosan beállítható a tőtávolság. A kezdeti fejlődés gyorsabb.

Az uborka betegségei: peronoszpóra, lisztharmat, baktériumos szögletes levélfoltosság, mézgás varasodás.
Az uborka kártevői: levéltetvek, takácsatka.


Az uborka Fajtái:

1.) Salátauborkák

 • Kínai kígyó –termése 30-35cm hosszú, sötétzöld, ritkán tüskés. A növény erős növekedésű, kevert virágú. Házikerti fajta.

2.) Félhosszú típusok

 • Marketmorehosszú tenyészidejű, erőteljes növekedésű fajta. Termése 25-30 cm hosszú, sötétzöld, apró, fehér tüskés. Jó minőséget ad és viszonylag igénytelen a termesztési körülményekkel szemben. Házikerti, szabadföldi fajta.

 • Lili F1 –közepesen erős növekedésű, rövid tenyészidejű, korai érésű, t5úlnyomóan nővirágú típusú. Termése sötétzöld, fehértüskés, 22-24 cm hosszú. Mézgás varasodással, lisztharmattal, uborkamozaik vírussal szemben ellenálló. Hajtatásra és szabadföldi támrendszeres, illetve síkműveléses termesztésre alkalmas.

3.) Konzervuborkák ( fürtös, csemege, berakó)

 • Kecskeméti Livmé –hosszú tenyészidejű, erős növekedésű, középkései érésű fajta. Termésalakja 3,2:1. Felülete apró, fehér tüskés. Kevert virágú, nem keseredő fajta. Mézgás varasodással, lisztharmattal és uborka mozaikvírussal szemben ellenálló. Házikertben, szabadföldi fővetésre ajánlott.

 • Rajnai fürtös –túlnyomóan hímvirágú, rövid tenyészidejű fajta. Termése karcsú, felülete szemölcsös, fekete tüskés. Extenzív termesztési körülmények közé való.

 • Delecatess (csemege) –középkorai, erős növekedésű, túlnyomóan hímvirágú fajta. Termése középzöld, karcsú (3,3:1) apró fehértüskés. Csemege, berakó, kovászos és saláta uborkának egyaránt alkalmas. Szabadföldi, házikerti fajta.

 • Minerva F1 –középkorai, erős növekedésű túlnyomóan nővirágú hibrid. Termése középzöld, alakja 3:1 arányú, felülete apró fehér tüskés, keseredés mentes. Uborkamozaik vírussal és mézgás varasodással szemben ellenálló. Síkművelésre és támrendszeres termesztésre való. Támrendszerre vezetve sok zöldmunkát igényel, de ezt bő terméssel hálálja meg.

 • Perez F1 – középkorai érésű, erős növekedésű, túlnyomóan nővirágú fajta. Termése aprótüskés, karcsú, méretaránya 3,5:1. Keseredésmentes. Nagy előnye, hogy ellenálló, illetve toleráns a peronoszpórával, vírussal, mézgás varasodással és a lisztharmattal szemben. Síkművelésre és támrendszeres termesztésre való.

 • Mohikán F1 –a Perezhez hasonló fajta, ugyancsak rendelkezik a peronoszpórával szembeni ellenállósággal.

 • /ÚJ/ Hermes F1 - korai érésű ellenálló hibrid
 • /ÚJ/ Kolumbus F1 - erőteljes növekedésű, betegség ellenálló
 • /ÚJ/ Barbara F1-  erős növekedésű, sokáig termő fajta, fő vetésre

 

Termékeink